Dialyseklinieken in Drenthe maken vakantie voor Vlaamse nierpatiënten mogelijk

 

Dialysekliniek in Drenthe maken vakantie voor Vlaamse nierpatiënten mogelijk
 
Dialysekliniek in Drenthe maken vakantie voor Vlaamse nierpatiënten mogelijk© RTV Drenthe
Als nierpatiënt op vakantie gaan is een hele toer. Ook tijdens de reis en op locatie gaat het dialyseren gewoon door en moet je op zoek naar een plek waar dat kan. De dialysecentra van Treant in Beilen en Emmen hebben alle faciliteiten voor een groep van veertien Vlaamse vakantiegangers met een nieraandoening in gereedheid gebracht. Zij verblijven deze week in Assen en gaan twee avonden aan het dialyseapparaat.
De groep is mee met een reis van 'Nier Limburg', dat is een vereniging voor nierpatiënten die vaker groepsreizen organiseert. "Het is heel belangrijk dat nierpatiënten blijven bewegen. Door deze service kunnen ze tijdens hun vakantie zwemmen en wandelen. Bovendien leren ze ook nog nieuwe mensen kennen. De meesten kennen elkaar niet, maar tijdens de eerste dialyse voeren ze vaak al hele gesprekken met elkaar", zegt organisator Maurice Meus.
 

'Pittige opgave'

Hiske Hofstede, dialyseverpleegkundige bij de dialysekliniek in Beilen, is blij met de service. "Het is best bijzonder dat we deze groep tijdens hun vakantie kunnen behandelen. We bieden normaal gesproken wel dialyses aan tijdens de vakanties van nierpatiënten, maar niet in deze groepsgroottes. Daar is normaal gesproken geen ruimte voor en hebben we bovendien vaak het personeel niet voor." Deze groep is dan ook een uitzondering volgens Hofstede. Vanuit België kwam de vraag om de dialyse voor deze groep te regelen.
 

Intensief

Het leven met een nieraandoening brengt in het dagelijks leven al genoeg complicaties met zich mee. Laat staan wanneer je op vakantie wilt gaan, vertelt Hofstede. "Voordat mensen hun vakantie boeken, moeten ze eerst een dialysekliniek vinden waar ze zichzelf tijdens hun vakantie kunnen dialyseren. Met name in de coronatijd zagen we dat nierpatiënten bijna nergens terecht konden. We zijn dan ook erg blij dat we ze, na zo'n periode, zoiets kunnen bieden."
Want zo'n dialyse is niet binnen een paar minuten afgenomen, en vergt behoorlijk wat inzet. "De mensen worden vier uur lang aan het dialyse-apparaat aangesloten. In die tijd wordt hun bloed gezuiverd. Het is van belang dat dit in een ontspanningen setting gebeurd, want het is heel hard werken voor het lichaam om de afvalstoffen af te voeren."
 

Dankbaar

Ondanks de lange zit, stralen de patiënten van dankbaarheid. "Wat bijzonder dat de technologie zo'n vaart heeft genomen, ik ben hier erg blij mee want het is altijd een behoorlijk gedoe om jezelf op reis te dyaliseren. We zijn nu toch nog in een mooie omgeving, en ik hoef mij geen zorgen te maken over mijn dialyse. Bovendien zit de stoel ook nog eens een stuk comfortabeler dan thuis!", lacht een van de gelukkige nierpatiënten.
 
 (Bron : RTV Drenthe)
 

 

         NIER LIMBURG VZW

Hoofdzetel :
     Jessa Ziekenhuis Campus Virga Jesse   

     Stadsomvaart 11      
     3500 Hasselt

Ondernemingsnummer :
      0414.230.580

Rechtspersonenregister :

      RPR Antwerpen - Afdeling Limburg
   

 

 

Telefoon hoofdzetel :

      011/33.87.00

E-mailadres Nier Limburg VZW :

      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Volg ons op facebook :