Wetenschappers ontwikkelen implantaat dat nierdialyse moet vervangen
Het implantaat betekent een doorbraak in het onderzoek naar de behandeling van patiënten met nierfalen, die vandaag wachten op een niertransplantatie en tot dan afhankelijk zijn van nierdialyse.
Lees meer over de ontwikkeling van het implantaat
Doorbraak in behandeling van patiënten met nierfalen
Europees onderzoek bewijst dat een nieuwe dialysebehandeling bij nierfalen de kans op overlijden met 23 procent verkleint ten opzichte van de standaardbehandeling.
De verwachting is dat dit onderzoek, geleid door wetenschappers van UMC Utrecht, grote veranderingen in de dialysewereld teweeg zal brengen.
Lees meer over de doorbraak in de hemodialyse
De reis van Nier Limburg (21 - 26 mei 2023 - Assen/Drenthe) staat in de mediabelangstelling in het noorden van Nederland
- Verslag van Dagblad van het Noorden
- filmpje van RTV Drenthe op hun website
Eerste 3D-model Draagbare Kunstnier gepresenteerd! - Nierstichting x Debiotech
Dankzij de draagbare kunstnier zijn nierpatiënten straks niet meer gebonden aan een ziekenhuis. Dat levert meer vrijheid op. En geeft nierpatiënten een betere kwaliteit van leven.
Toon meer over de draagbare kunstnier
(Bron : Nierstichting Nederland)
Hasseltse Nicky Rouma (35) wil in april volgend jaar deelnemen aan de World Transplant Games in het Australische Perth.
Na een chronische ziekte sinds zijn eerste levensjaar, twee niertransplantaties en fors uitgezaaide kanker staat de Hasseltse Nicky Rouma (35) mét een hoop ambities: in april volgend jaar wil hij deelnemen aan de World Transplant Games in Perth.
Lees meer over de ambities van Nicky Rouma
(Bron : Het Belang van Limburg)
Oudste Limburgse student Wim Hemerijckx studeert af aan PXL postgraduaat filosofie
Lummenaar Wim Hemerijckx (84 - gepensioneerd specialist nierziekten in het Hasseltse Virga Jesseziekenhuis) is met voorsprong de oudste student die aan de PXL een opleiding afwerkte, in zijn geval een postgraduaat filosofie.
Wat eens zo mooi begon ...
Joseph ontving op 13 januari 1972 zijn transplantnier.
Al meer dan "50" (vijftig) jaar mag hij ze koesteren.
Zorgen voor een mooi gezin, dank zij de onbekende donor.
Hier vindt je het verhaal van Joseph Mertens en Anna Custers.
Patiënt mag niet de dupe zijn van conflict rond ziekenvervoer
LEES DIT GOED. ZEKER DE DIALYSEPATIÊNTEN !!!
De taxichauffeurs gaan deze maand 6 x staken.
Uw vervoer naar de dialyse kan voor problemen zorgen.
HET IS OOK VOOR U BEDOELD !!!!!
In eerste instantie is de derde prik bestemd voor 300.000 à 400.000 mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het gaat daarbij om patiënten met aangeboren afweerstoornissen, mensen die chronische nierdialyse moeten ondergaan, bepaalde HIV-patiënten, mensen met bloedkanker of andere kwaadaardige tumoren die in actieve behandeling zijn of waren in de voorbije jaren, patiënten die een stamceltransplantatie of orgaantransplantatie hebben ondergaan en tot slot ook mensen met inflammatoire ziektes die behandeld worden met immunosuppressiva.
Nier Limburg Daguitstap naar Strépy-Thieu Boottocht 19 september 2021
Het is eindelijk wat veiliger en we plannen een dagreis, want we hebben jullie heel erg gemist. Stilaan proberen we de draad weer op te nemen.
Wat denken jullie van een dagreis naar Strépy-Thieu waar we op de boot stappen voor een vaart op het Centrumkanaal Brussel-Charleroi. We brengen een bezoek per boot aan de verschillende liften zoals Ronquières, waar we even stoppen voor het bezoek, Met de Ark van Rivertours varen we naar Ittre en Lembeek om terug aan wal te gaan in Halle.
Rond de middag eten we aan boord en ook nuttigen we later nog een koffie met gebak.
Moet je 2 liter water per dag drinken?
Hoeveel water moet je nu precies drinken? Als we gezondheidsblogs mogen geloven is het minder dan, meer dan of exact twee liter water per dag. Hoog tijd om aan de wetenschap te vragen hoe dat precies zit en waar dat dorstgevoel vandaan komt. En die wetenschap luistert deze keer naar de naam prof. dr. Bart De Moor, nefroloog aan de UHasselt.
De Nationale Loterij steunt de Federatie van Belgische Verenigingen voor Nierinsufficiënten.
Dankzij de steun van alle spelers van de Nationale Loterij kan de Federatie van Belgische Verenigingen voor Nierinsufficiënten driemaandelijks een tijdschrift uitbrengen.
Het tijdschrift "Horizon" is de stem om haar werking te ondersteunen en om alle actoren te informeren die met de behandeling van nierfalen bezig zijn. Horizon wil zo het samenhorigheidsgevoel versterken.
Bekijk hier het Filmpje Nationale loterij - Annemie Reeckmans
Geen lidgeld te betalen voor 2021 !
Iedereen die in 2020 lid was van Nier Limburg vzw zal in 2021 gewoon lid blijven “Zonder betaling” .
Wij bieden u dat gratis aan. Zij die een abonnement hadden op “HORIZON” dat zal ook in 2021 verder lopen zonder te betalen.
Lees meer in de nieuwjaarsbrief van de voorzitter 2021
Op de spreekstoel met Maurice Mues, voorzitter van Nier Limburg
Coronatijd brengt met zich mee dat interviews online moeten gebeuren.
Voor Maurice Mues, voorzitter van Nier Limburg is dat geen enkel probleem. Maurice gaat mee met de tijd, is niet te oud om te leren en is steeds bezig met zijn passies. Eén van zijn passies is Nier Limburg, waar hij al bijna 23 jaar voorzitter is.
Wat hij nog meer doet kom je te weten in dit interview.
Niercentrum Hasselt bestaat 50 jaar
Niercentrum Hasselt bestaat 50 Jaar sinds 21 januari 2020.
Er is in de 50 jaar heel wat weg afgelegd, vele patiënten hebben jaren extra gekregen in hun leven.
Transplantatie, Epo zijn in feite de belangrijkste verbeteringen in de nierziekten. Bij deze een hartelijk “PROFICIAT” aan de stichters Dokter Wim en verpleging Rik en Josée.
Dank je wel namens alle patiënten en hun familie voor het geluk dat ze mochten ervaren op de drempel van ziekte en leven.
In volgende artikels kan je hierover meer lezen. Je vind ze ook terug in Horizon van december.
- Het 50-jarig bestaan, De Geschiedenis
- Het 50-jarig bestaan - Interview met Rik Broekx
- Het 50-jarig bestaan, geschetst door onze voorzitter.
Drastische vermindering van aantal transplantaties sinds coronacrisis
Het aantal transplantaties is door het coronavirus fel achteruitgegaan: “Een afname van 60 procent voor de maand maart", zeggen ze in het UZ Brussel. Maar ook het UZ Leuven ziet het aantal transplantaties serieus afnemen en daar zijn verschillende redenen voor. Enkel levensreddende transplantaties mogen nu nog gebeuren, en ook het aanbod van goede donororganen is verminderd. (Bron : VRT NWS)
Aantal orgaandonaties 'sterk afgenomen', vrees voor levens wachtlijstpatiënten
Het aantal orgaandonaties is sinds de start van de coronacrisis in Nederland 'sterk afgenomen', vertelt een woordvoerder van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) vrijdag in gesprek met NU.nl. Daardoor wordt gevreesd voor levens van patiënten die met spoed een orgaan nodig hebben. "Er gaan naar alle waarschijnlijkheid relatief meer patiënten op de wachtlijst overlijden als deze pandemie aanhoudt."
Zesdaagse reis naar Assen (NL) uitgesteld door coronavirus
MAAR
Nooit zoveel donoren en toch nooit zoveel wachtenden
1.341 BELGEN HEBBEN ORGAANTRANSPLANTATIE NODIG
Nooit eerder lieten zoveel Belgen zich registreren als orgaandonor, maar tegelijk stonden ook nooit meer Belgen op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie. Vooral het aantal mensen dat wacht op een gezonde nier is sterk gestegen. Jaarlijks sterven een kleine honderd mensen die wachten op een orgaan.
Bron : Het Laatste Nieuws
Maurice Mues is Ervaringsdeskundige Nieren
Vandaag, 20 november 2019, is onze voorzitter Maurice Mues officieel gestart als Ervaringsdeskundige Nieren. Patiënten zijn nu officieel toegevoegd en ingezet in de zorg, in dit geval het Niercentrum UZ Leuven. Met een goed en voldaan gevoel kijkt hij terug op deze dag.Het was een fijn weerzien.
Slapend aan de dialyse
Hij was de eerste die het twintig jaar geleden deed. Vandaag ligt Davy Alenteyns (44) nog elke maandag, woensdag en vrijdag te slapen in Jessa terwijl de dialyse zijn bloed zuivert. Dokter Bart De Moor: “Wij waren de pioniers, de eerste nachtdialyse in België. Jessa en UZ Gent.”
Receptenboek voor nierpatiënten
Première !!!!!
Met de financiële ondersteuning is eindelijk ons boek klaar voor Nierpatiënten.
Dit boek te koop bij de Voorzitter/Uitgever (Maurice Mues).
Het boek kost 10,00 €, te storten op rekening Nier Limburg
Gerechten volgens de voorschriften voor Dialysepatiënten. Met dank aan Marcedes Vignioble, diëtiste aan UC Louvain St Luc Brussel.
Special Olympics Abu Dhabi 2019
Onze Eric (Smets) heeft op de Special Olympische Spelen in Abu Dhabi 2019, 1 Gouden en 2 zilveren medailles behaald.
Proficiat Eric en ook aan jouw team.
Fietsen tijdens nierdialyse in ziekenhuis Maastricht
Nierpatiënten die noodgedwongen gemiddeld twaalf uur per week moeten dialyseren, kunnen sinds kort in het academisch ziekenhuis in Maastricht ook fietsen tijdens het dialyseren.
Tijdens 'World Kidney Day'(14 maart) is de officiële aftrap van het project.
Het fietsen heeft twee functies: het moet bijdragen aan een betere gezondheid en het is een welkome afleiding voor de patiënten die geregeld vier uur achter elkaar in een stoel moeten zitten tijdens het dialyseren.
Nieuwe banner voor Nier Limburg vzw
Tijdens 'Wereldnierdag' op 14 maart had Nier Limburg een infostand in de hal van het Jessa ziekenhuis.
Hier werd voor het eerst de nieuwe banner getoond aan het grote publiek.
Deze banner werd gesponsord door Karel Vanderhoydonc, zoon van Marcel Vanderhoydonc en Germaine Cox.