Belgische nierpatiënten op vakantie in Assen omdat ze in Beilen aan de

dialyse kunnen. 'Weten nu dat Drenthe geen stad is'

 

Bé Annen (l) en Ivon Lijten (r) in gesprek met Jos Mellen die samen met andere Belgische toeristen tijdens hun vakantie in Drenthe aan de nierdialysemachine zit in Beilen.  Fotograaf: Rens Hooyenga

Bé Annen (l) en Ivon Lijten (r) in gesprek met Jos Mellen die samen met andere Belgische toeristen tijdens hun vakantie in Drenthe aan de nierdialysemachine zit in Beilen. Fotograaf: Rens Hooyenga Foto: Rens Hooyenga

 
Een groep van dertien nierpatiënten op leeftijd uit België viert de hele week vakantie in Drenthe. Dat kan alleen maar omdat ze allemaal tegelijk aan de dialyse kunnen in Beilen en Emmen.

Bij Dialysekliniek van Treant krijgen ze wel vaker - zo’n zestig maal per jaar - een verzoek om een plekje vrij te maken voor een vakantieganger. Maar dat is er dan maar eentje per keer. Dertien dialyserende vakantiegangers tegelijk, zoals deze dinsdagavond, is nooit eerder gebeurd, zegt verpleegkundige Hiske Hofstede van de locatie in Beilen. ,,Toen deze vraag kwam hebben we alles in het werk gesteld om het te organiseren”, zegt Hofstede. ,,En dat is gelukt.”  

Het verzoek is afkomstig van een reisorganisatie uit Vlaanderen. Uit Hasselt en omstreken in Belgisch Limburg, om precies te zijn. De groep bestaat uit dertien nierpatiënten van in de zeventig en tachtig. Negen van hen kunnen terecht in Beilen en de andere vier gaan naar de locatie in Emmen, in ziekenhuislocatie Scheper.

 

Zenuwslopend

,,Al bijna twintig jaar gaan we met deze patiënten op vakantie”, zegt reisleider Maurice Mues. ,,Aan het begin gingen we ver weg. Met de vlieger naar Spanje bijvoorbeeld. Prachtig natuurlijk, maar ik vond het zenuwslopend. Toen zijn we overgestapt naar vakanties naar nabije landen.” Bij het kiezen van de bestemming is de nabijheid en beschikbaarheid van dialysecentra cruciaal, want elke drie dagen moet de groep patiënten de afvalstoffen uit het bloed laten filteren omdat hun nieren dat niet meer goed kunnen. Mues: ,,We zijn inmiddels gewend om op verplaatsing de dialyse te doen, maar toch is het altijd een heel georganiseer. We zijn heel content dat het ook hier weer lukt.”

 

Ziekte verbindt

De trip naar Drenthe stond al voor 2020 op het programma, maar door de pandemie komt het er nu pas van. De Belgen verblijven in De Bonte Wever in Assen. Al met al is het een gezelschap van 48 man. Het zijn niet louter patiënten, maar ook hun partners en er zitten weduwes en weduwnaars van overleden patiënten bij. ,,Dat geeft wel aan hoe hecht deze groep is”, zegt Mues. ,,De ziekte verbindt.”

De reisleider maakte voor de groep een brochure over Drenthe en haar hoogtepunten. ,,Zo heb ik ze geleerd dat Drenthe een provincie is en geen stad, want dat is wat men dacht”, zegt Mues. Het gezelschap heeft het centrum van Assen bezocht en gaat nog naar Veenhuizen. Drenthe bevalt ze goed, stelt patiënte Claire Smeets: ,,Veel weilanden, heel groen en ontzettend plat.”

 

(Bron : Dagblad van het Noorden)

 

 

         NIER LIMBURG VZW

Hoofdzetel :
     Jessa Ziekenhuis Campus Virga Jesse   

     Stadsomvaart 11      
     3500 Hasselt

Ondernemingsnummer :
      0414.230.580

Rechtspersonenregister :

      RPR Antwerpen - Afdeling Limburg
   

 

 

Telefoon hoofdzetel :

      011/33.87.00

E-mailadres Nier Limburg VZW :

      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Volg ons op facebook :